Skip to main content

Wat is rouw?

Het eerste gesprek is een kennismaking of intake geprek. Het is belangrijk dat je je op je gemak en veilig voelt, dat er een klik is. En daarnaast ligt de focus op het helder en concreet omschrijven van de eigenlijke coach (hulp) vraag.

We werken via tal van methodieken, gesprekken, creatieve vormen, affirmaties, ademhalingsoefeningen, opstellingen en nog zoveel meer.

Uiteraard passen we de vorm en het tempo aan, aan dat wat voor jou op elke moment het best passende is...

Zodat de schitterende diamant in jou terug volop kan blinken...

Rouw- en verliesverwerking bij kinderen

Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij volwassenen dat gewend zijn.

Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen gewend zijn. Zij verwerken het overlijden van een dierbare vaak meer in stukjes. Momenten van groot verdriet worden afgewisseld met momenten dat er gewoon gespeeld wordt en het kind plezier maakt. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van verdriet, boosheid en verwarring vaak ook op een andere manier, een manier die niet altijd even goed te herkennen is als rouw. Zo zien we vaak dat ze lichamelijke klachten melden of moeilijk of agressief gedrag vertonen. Ook boosheid, ontkenning, slaap- en eetproblemen, onrust en concentratieproblemen en het heel veel zoeken van fysiek contact zijn uitingsvormen van rouw die we veel zien bij jonge kinderen.

Sommige kinderen lijken hun gevoelens wat weg te stoppen. Ze willen hun omgeving en vooral hun ouder(s) niet belasten met hun verdriet en hen zo in bescherming nemen.

Belangrijk is ook dat het kind ervaart dat alles wat het voelt geaccepteerd is. Het kind mag boos zijn, het mag verdrietig zijn, maar het mag ook opgelucht zijn bijvoorbeeld omdat het niet meer stil hoeft te zijn voor een ziek familielid of omdat er weer vriendjes kunnen komen spelen. En het kind mag ook vrolijk zijn, tussen al het verdriet door. Gewoon, omdat kinderen niet steeds verdrietig kunnen zijn en omdat het leven ook verder gaat. Het is heel belangrijk dat kinderen zich niet schuldig voelen over deze gevoelens.

 

Wanneer een kind zijn/ haar gevoelens vooral uit in ongewenst gedrag is de oplossing niet dit gedrag maar te accepteren omdat het duidelijk is waardoor het ontstaat. Ook in deze moeilijke periode moet het kind aangesproken worden op ongewenst gedrag. Maar vooral moet het kind geholpen worden op een andere manier uiting te geven aan gevoelens van rouw.

Met kinderen gaan we  vaak via creatieve wegen hun verdriet, gemis, boosheid en andere gevoelens leren hanteren afhankelijk van hun leeftijd en hun eigenheid.

Enkele mogelijke vormen zijn:een rouwdagboek, een steun-mandala, een zorgenvlinder, een herinneringendoosje, een foto collage...